Wartości oliwy z oliwek

15.jpgOliwa z oliwek jest rodzajem oleju typowo roślinnego wykonanego z oliwek. Od dawna wiadomo, że jest zdrowszy ponieważ nie jest tak mocno przetworzony. Najbardziej znany jest w kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ dodawany praktycznie do wszystkiego. W naszym kraju jest możliwy do kupienia prawie w każdym sklepie. Jednak trzeba zwracać uwagę na to, aby był wartościowy dlatego producent ma tutaj ogromne znaczenie. Oliwa z oliwek najbardziej nadaje się na surowo, polewając sałatki, surówki, czy nawet zastępując masło. Natomiast do smażenia warto wybrać inne, ponieważ oliwa z oliwek ma gorzki posmak. Jest bardzo gęsta dlatego wystarcza na długi czas. Oliwa z oliwek posiada wiele odmian, ponieważ zawiera kilka drobnych dodatków jak na przykład liście malin, które nadają również wiele aromatów. Oliwa z oliwek polewana jest głównie na warzywa ale można zastosować także do ryb, szczególnie tych które są pieczone. Dobrej jakości oliwa kosztuje nawet pięćdziesiąt złotych i pochodzi z ekologicznych obszarów.